Butter Golden Churn disahkan TIDAK HALAL

by KBLOG on May 12, 2011

in Ohnyam!

email

Bagi sesiapa yang belum tahu, sini aku khabarkan. Bahawa Bahagian Penyelidikan Jabatan Agama Johor dalam MEMO mereka dah sahkan bahawa Butter daripada New Zealand dikesan terdapat DNA Babi, dan Butter itu ialah Golden Churn Creamery Butter.

Hasil dari Google Image, nilah rupanya Butter tersebut. Korang pernah makan? Alhamdulillah, aku belum pernah beli butter ni.

Huh! Banyak betul babi dalam dunia ni. Dulu kapsul ubat. Sekarang, butter. Pasni?

Okeh, sekarang baca komen Ballantyne ni. Komen maklumbalas (biasalah orang berniaga mesti nak cakap barang dia bagus)

Dan ini pula larangan dari Jabatan Agama Islam Sarawak

PS: Kenapa Golden Churn di Semenanjung dikatakan halal oleh JAKIM, tapi diharamkan di Sarawak?

viewed 72848

{ 42 comments… read them below or add one }

muslimah May 18, 2011 at 3:19 pm

bgus la xpernah mkn..butter neh bhn wajib utk buat biscuit makmur, biscuit arab & swaktu dgnnya. Pyedap!
Baik hal ini dsebarkn. Ramai pgusaha biscuit/bakery xtau!

Reply

cikpuan.com May 19, 2011 at 12:31 am

nasib baik saya cuma guna buttercup utk buat biskut makmur… patutlah biskut makmur saya tak sedap mcm yg org jual tu!

Reply

tipah May 19, 2011 at 2:43 am

saya ada beli butter ni tapi produk australia.

Reply

FACEPALMER!! May 19, 2011 at 7:48 am

Oi Tipah, New Zealand ini berasal dari Australia lah. Stupid -.- Apalah kamu ini, inda belajar ketika di sekolah kah? Minta antam kau! haha :B

Reply

Ali Mahdan May 26, 2011 at 5:27 pm

Oii bodoh.. Australia dan New Zealand negara lain laa. Itu laa panggil orang bodoh tapi diri sendiri bodoh. I dulu tinggal di Australia dan New Zealand laaa.

Reply

puteri July 21, 2011 at 8:51 am

hahahahaha mmg memalukan la makhluk tuhan yg sorg ni..ade ke new zealand dr australia..mmg failed geografi la..hahahaaa

Reply

Awang July 31, 2011 at 1:32 am

Kan mengucap orang buduh tapi kau sendiri yang nampak buduh talur-taluran disini. Orang buduh ganya fikir Australia & New Zealand atu satu negeri. Buduh..talur-taluran. Mengata orang tapi diri sendiri yang buduh. Memalukan negara saja.

Reply

ibu iman May 19, 2011 at 12:07 pm

cuma ada yang pertikaikan tarikh memo diterima dengan tarikh memo dikeluarkan. Memo ni diedarkan 16 Mei lepas tp tarikh memo yg dikeluarkan adalah pd 18 Mei. Harap kesilapan kecil ini tidak dipandang ringan.

Reply

Mia May 20, 2011 at 1:37 am

Rasanye ada 2 produk butter ni yg sy pernah jumpa. Satu dr Australia dan satu lagi dr New Zealand. Memang ada 2 dr negara berlainan ni. Apa2 pun, tma kasih atas pemberitahuan ni. Mintak buttercup improve kan lagi supaya dpt bersaing dgn jenama2 lain. :)

Reply

gadis kesepian May 20, 2011 at 8:00 am

aduh bapak2…ibuk2…kaka2…ku ngak nahu yg butter tuk ada DNA **** ptt la nyaman hgga menjilat jari….ada bahan rahsia di dalam butter tuk…

Reply

Ena May 22, 2011 at 1:01 am

wahai FACEPALMER!! you’re the idiot here. new zealand and australia are two SEPARATE countries! dumbass.

Reply

mummy zenty May 22, 2011 at 2:33 am

nasib baik xpernah guna jenama ni…sbb mahal…..guna butter cup je pun sedap juga rasa bila buat kek atau biskut….

Reply

omar May 22, 2011 at 9:42 am

mengikut pengkaji makanan…….(cuba check ngan mardi)….

enzim rennet (berasal dari bahan perut lembu yang mungkin tidak
disembelih) ke dalam susu untuk mengeraskannya sehingga menjadi keju. Keju itu menjadi halal kerana rennet itu dikeluarkan apabila keju itu diperah…….

masalahnya …..air perahan keju itu mengandungi rennet dan lebihan susu dipanggil whey atau bahasa melayunya….lepa susu. Bahan ini kemudian dibuat menjadi ‘butter murah’ yang dinyatakan sebagai lepa susu……..bukan mentega (butter). Dengan itu lepa susu itu kemungkinan tidak halal sebab masih mengandungi rennet…..BUTTERCUP bukan butter sebenar (mentega) tetapi adalah lepa susu…..cuba baca pada pembalut nya

Reply

samdaddycool June 9, 2011 at 4:58 am

Info yang sangat bermakna. Tima kasih Omar.

Reply

temakol May 22, 2011 at 3:25 pm

yo la….tarikh terima surat awal dari tarikh surat dikeluarkan….camano ni? kalo guna teknologi ICT pun xleh dan xlogic terjadi cenggitu….kene semak tol2 info ni……betol ke idak….

Reply

KBLOG May 22, 2011 at 3:33 pm

klu bab tarikh memo silap..biasa la. aku penah kena dgn mpkb. dah biasa jadi macam tu.

Reply

NN May 24, 2011 at 11:24 pm

Ya setuju dengan Ena.. Apalah FACEPALMER!! Tak baik tau cakap org stupid. Memang New Zealand dan Australia adalah 2 negara yg berbeza.. Lain2 daaaa.. Pergi check kat peta dunia laaa..
Tipah, apa ko cakap tu betul.. Mmg ada dua butter ni yg satu berasal dari NZ dan satu lagi dari Australia..

KBLOG, boleh tolong jelaskan tak kenapa tarikh terima memo lebih awal dari tarikh surat ni dikeluarkan. Ramai yg tnya ni..Seriously nak tau kami semua ni sbb ni melibatkan hal2 mknn..Please..

Reply

inaz May 25, 2011 at 2:49 pm

Pkara ni dah lebih sebulan..kalu btul2 le ada DNA benda tu knpa hnya negeri johor je yg kuarkan memo…septtnya JAKIM arahkn semua negeri kuarkan memo yg sama…byk kecelaruan dlm hal ni…

Reply

Irwan May 26, 2011 at 5:35 am

Artikel ini FITNAH. Biasalaa perangai manusia suka fitnah orang. Halal itu datang dari Malaysia kenapa nak kata itu ada babi dan ini ada babi.
Kalau ada babi pun, akan keluar dlm tv3.

http://www.ballantyne.com.au/whatsnew.cfm?CID=15

Reply

KBLOG May 26, 2011 at 5:39 am

bukan artikel ni yang fitnah. tp Jabatan Agama Johor yang fitnah . tu maksud ko Irwan.

Reply

queSya May 27, 2011 at 1:20 pm

sebaiknya, klu ada rasa was-was, jgn la gunakan dahulu.. pa pun, kta harap mslh ini ada hitam putih nya..

Reply

indomee May 27, 2011 at 5:59 pm

ini mcm kes roti gardenia la… mesti yang pedajal pesaing bisness memasing2..

Reply

Jejaka sesuatu May 30, 2011 at 2:16 pm

Errrmm….aku confuse pasal Surat nie…yang aku confuse ape sal surat nie di cop terima pada 19 April 2011, walhal surat di bertarikh 18 May 2011…meragukan la…bleh sesiapa explain….

Reply

NonaAnon June 2, 2011 at 5:32 pm

Surat dikeluarkan oleh Bahg. Penyelidikan pd 18/5 diterima oleh Bahagian lain dalam Jabatan Agama Johor pada esok harinya sebab surat siap ditaip jam 4pm, time ofis boy nak balik. Dia hantar esoknya ajelah. Lojik tak? … Lagi satu, bukan kes butter ada DNA, tapi babi punya DNA yg dikesan dalam butter Golden Churn “… yg mendapat pengiktirafan halal dr New Zealand …” tu. Cer baca! Cer baca!

Reply

roygayyah June 11, 2011 at 4:46 pm

boleh caye ka ni, ktaorg dh puas mkn bnda ni, apa boleh buat, tanpa niat

Reply

amiey July 22, 2011 at 1:47 pm

Salam semua. untuk pengetahuan semua, golden churn butter ni disahkan halal oleh JAKIM. sy dh bertany pada pihak jakim 2mggu yg lepas dan dorg dah pn buat analisa. and terbukti yg takde DNA babi dlm tu. harap maklum. boleh check di laman web JAKIM bahagian maklumbalas/ pertanyaan.

Reply

tissue July 27, 2011 at 1:15 pm

Golden Churn is a Certified Halal Butter without doubt

Reply

dd July 29, 2011 at 10:15 am

ader jabatan cakap halal….
ader plak pihak cakap haram…..
mana satu betul nih????
sialla…..ptuihhh

Reply

temakol July 31, 2011 at 1:15 am

Golden Churn ni dah sah TIDAK HALAL. Jabatan Agama Islam Sarawak dah mengesahkan setelah ujian kimia pengesanan DNA babi dijalankan. Syarikat2 pengusaha kek lapis Sarawak di negeri ini pun dah bertukar kepada butter alternatif lain yang halal.

Reply

KBLOG July 31, 2011 at 1:46 am

@temakol terima kasih atas confirmation

Reply

Syubrawi August 1, 2011 at 10:43 pm

Memang betul..sila rujuk : http://www.jais.sarawak.gov.my

Reply

Mohamad August 2, 2011 at 4:26 pm

bukak http://halalmedia.my/jakim-confirms-golden-churn-butter-halal dan jais… sekarang ni .. isu ini akan di bawa ke JAKIM… jadi… apa cerita sekarang.. kita tunggu…

Reply

Saharizam August 4, 2011 at 10:12 am

Apa yg penting kita kena tahu juga produk2 di pasaran yg menggunakan bahan ni.

Reply

Nick August 4, 2011 at 12:42 pm

Assalamualaikum, dan Ramadhan Kareem utk semua.

Sekadar berkongsi maklumat dengan semua untuk mengelakkan kekeliruan berkenaan isu Golden Churn. Buat pengetahuan semua, saya juga sudah menghubungi Jakim berkenaan isu ini semalam dan juga hari ini. Suka dimaklumkan, Jakim mengesahkan Golden Churn yang dijual di Semenanjung Malaysia adalah HALAL. Menurut pegawai yang saya hubungi, terdapat 2 pembekal berbeza untuk Golden Churn. Hanya Golden Churn yang dijual di Sarawak didapati mengandungi DNA babi. Tetapi yang dibekal di Semenanjung oleh pembekal yang lain adalah HALAL. Kenyataan di akhbar mengelirukan, seolah olah semua mentega golden churn adalah tidak halal. Tetapi yang sebenarnya hanya yang dijual di Sarawak. Dan kalau diperhatikan betul betul, semua berita mengenai Golden Churn adalah dari Sarawak. Kalau ada yang masih was was… hubungi Jakim di talian 0383150200, dan tanyalah sendiri untuk kepastian. Terima kasih.

Reply

KBLOG August 4, 2011 at 12:58 pm

memo di atas dari Majlis Agama Islam Johor, JAKIM kena cek sampel yg Johor cek tu jugak.

Reply

LEONARD August 4, 2011 at 2:43 pm

ishh…mmg tak ada kerja lain ka. kejap ada kejap tak ada. CUBA BUKTI KAN BALAU BTL2 ADA DNA BABI. DAH NAK MUSIM PERAYAAN ADA JA. BUKAN APA..DIAORG JELES YG BUTTER NI LARIS DIPASARAN..BUKAN MCM BUTTER ATAU MARJERIN YG LAIN.. BUKTIKAN KESAHIHAN NYA…PEMBEKAL CUMA ADA SATU KILANG JE YG MENGELUAR KAN BUTTER NIE. MCM MANA BOLEH ADA (SATU TIN DNA BABI) N (SATU TIN TAK ADA). SENANG CERITA…BUTTER NI MMG SEDAP. SBB TU BUTTER YG LAIN TAK LARIS, SO BUAT SPEKULASI MCM NI

Reply

MAA August 4, 2011 at 4:02 pm

Asalamualaikum.. mmg ada percanggahan..tp bila tgk kembali..dh msauk dlm tv9 psal butter ni yg disahkan halal..diowng pn ade cetificate gk dr jabatan2 halal yg laen..

Reply

ieza August 5, 2011 at 12:43 am

golden churn yg dr australia HALAL, yg x halal tu buatan dr New Zealand.. ada dua pengeluar.. berita kat tv9 dah terangkan..

Reply

temakol August 7, 2011 at 12:57 am

Tetapi kita was2 gak…jika pengimport ambik bulk….packaging kat sini…ambik senang derang tukar letak made in australia agar terjual….bahaya tu…lagi satu tak mustahil untuk pengedar dari Semenanjung ambik dari pengedar Sarawak sini utk balance market x terjual kat sini ke Semenanjung…perniagaan…apa pun boleh jadi….jadi buat rakan2 saudara/saudari….berhati2. Kita jgn ambik risiko…ambillah butter yang lain….share kat sini butter alternatif lain yang boleh menandingi rasa Golden Churn tu…sama2 kita beroleh manfaat.

Reply

bobo August 9, 2011 at 11:50 pm

tp butter nie mmg sdap…lg2 lau sapu ngan roti n letak gule pasir skit uish sdap 2…my fav…wlupun mahal tp i always beli…lau x halal npe psar2 raya x asingkan produk nie kt non-halal???

Reply

Ahmad Ali Karim August 16, 2011 at 5:01 pm

Jaga-jaga nak makan Kek Lapis Sarawak takut guna Golden Churn butter especially yang dah siap sebelum JAKIM kata tak halal.

Reply

nana December 6, 2011 at 9:06 pm

jangan tak tahu, buttercup pun pernah dirampas jakim sbb guna logo halal tanpa kebenaran

Reply

Leave a Comment

{ 3 trackbacks }

Previous post:

Next post:

Best Brooker Award